marți, 31 ianuarie 2012

Demnitatea crizei – Criza Demnităţii


 Prof.univ.dr.Dumitru MNERIE


Personificând fenomenul CRIZÄ‚, se poate pune în discuÅ£ie pertinenÅ£a acordării acesteia unor atribute, cum ar fi chiar demnitatea, cu sens de vrednicie… De la manifestarea unor dificultăţi economice, atât pe plan intern cât ÅŸi internaÅ£ional, printr-o strategie total greÅŸită a Guvernului, s-a ajuns la o isterie a CRIZEI, care, ca o pasăre de pradă, s-a cuibărit în România, ciugulind, cu puterea conferită, de peste tot. Sunt încetăţenite expresiile: „suntem conduÅŸi de CRIZÄ‚”, „suntem dominaÅ£i de CRIZÄ‚”, „suntem constrânÅŸi de CRIZÄ‚” (ÅŸ.a.), ca ÅŸi cum CRIZA, cu măreÅ£ia dobândită, ar fi ajuns însăşi DEMNITATEA supremă a statului.
ÃŽn această perioadă, mulÅ£i s-au aliat cu CRIZA pentru a-ÅŸi justifica unele acÅ£iuni abuzive, sau pentru a-ÅŸi acoperi unele greÅŸeli ÅŸi/sau incompetenÅ£e, astfel încât CRIZA a ajuns să fie considerată ca o autoritate morală, care nu-ÅŸi face decât treaba …, determinând niÅŸte efecte „normale”, cunoscute ÅŸi din istoria mondială a crizelor economice. „ – E CRIZÄ‚, dom’le, … ce să-i faci ?
Totuşi, românii şi-au ales conducătorii, prin VOT, dintre cei care s-au înscris în competiţia pentru posturi de demnitari. Angajamentul aleşilor a fost de a soluţiona tuturor problemelor ţării, în favoarea tuturor cetăţenilor.
Acum, ce constatăm ? CU CE NE-AM ALES ? … Cu aprecierea CRIZEI ca DEMNÄ‚ de acest popor, sau s-o considerăm doar pe măsura acestor conducători ?
Criza economică are cauze economice, a căror rezolvări pot veni tot din inteligenţe economice. S-au propus destule variante, (cum ar fi: mobilizarea şi perfecţionarea mecanismelor economice, atragerea de investiţii rentabile, stimularea relansării economice, reducerea cheltuielilor inutile, identificarea şi eliminarea pierderilor, amânarea unor investiţii mai puţin urgente, stimularea tranzacţiilor obligaţiunilor de stat, stimularea participării populaţiei, mai ales a specialiştilor din fiecare domeniu de activitate la găsirea de soluţii pentru loc în parte, descentralizarea răspunderilor, - cel puţin la nivel de ministere şi/sau judeţe - , faţă de găsirea soluţiilor proprii de reducere a cheltuielilor bugetare, dar mai ales a găsirii modalităţilor de creştere a veniturilor la buget etc. ). Dintre toate acestea, demnitarii au ales acele măsuri care să întărească demnitatea crizei, prin accentuarea laturii ei sociale, morale, politice. Nefiind în stare de soluţii de creştere economică, au determinat creşterea gradului de îndatorare a statului, împingând efectele CRIZEI către termenul lung.
Prin aceste atitudini a ieşit la iveală CRIZA DEMNITĂŢII, nu a oamenilor de rând, ci a demnitarilor. România nu este o navă pe care s-o lăsăm să plutească în derivă, să întâmpinăm dezastrul, în finalul căruia căpitanul, demn, să părăsească ultimul puntea inundată.
A-Å£i recunoaÅŸte neputinÅ£ele, a-Å£i recunoaÅŸte greÅŸelile, a fi conÅŸtient de limitele proprii, NU însemnă să fi laÅŸ. Asumarea răspunderii de către neputincioÅŸi NU este un lucru demn. Este un gest de ipocrizie, de făţărnicie, (cum mai scria Ioan SLAVICI: “făţărnicie vrednică de dispreÅ£”.
Ce demnitar poate fi acela care-ÅŸi apără DEMNITATEA umilindu-ÅŸi poporul ? De aici la URÄ‚ faţă de popor nu-i decât un pas, care, poate, deja este făcut. (cum scria ÅŸi Vauvenargues Luc de Clapier : „Când ne dăm seama că nu avem prin ce să fim demni de stima cuiva, ajungem aproape să-l urâm”, sau să-l evocăm pe Honore de Balzac care scria că: "Demnitatea nu este decât paravanul aÅŸezat de orgoliu pentru ca îndărătul lui să turbăm în voie.”). Mai bine O DEMISIE de ONOARE …

Echipa de conducere a Fundaţiei pentru Cultură şi Învăţământ IOAN SLAVICI, cu toată răspunderea asumată, în perioada următoare NE ANGAJĂM că nu vom lăsa Universitatea şi Liceul IOAN SLAVICI să se cutremure din cauza CRIZEI, nu se vor mări pentru acest an taxele, nu va scădea nivelul educaţional, (nu scad salariile), ci vom creşte nivelul calitativ al şcolarizării, se îmbunătăţesc condiţiile de învăţare, pentru a da MAI MULT şi MAI BINE în schimbul aceleiaşi plăţi, tuturor elevilor şi studenţilor noştri.

Îmi asum răspundere şi GARANTEZ (!!!):
Prof.univ.dr.Dumitru MNERIE
RECTOR al Universităţii IOAN SLAVICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu